Vrijheid

Vrijheid… een woord wat de afgelopen tijd voor velen een hele andere, diepere betekenis heeft gekregen vanuit het besef dat vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Dat inzicht is direct verbonden aan de omstandigheden die we dit jaar ervaren hebben en we hebben daar hele verschillende reacties op. De vrijheidsbeperking wordt gelaten geaccepteerd alsof we geen keuze hebben terwijl anderen juist reageren met grote weerstand, frustratie, verdriet of boosheid. Sommigen vallen helemaal stil terwijl anderen juist voor actie en reactie kiezen.
En dat is allemaal goed, ieder mag voor zichzelf kiezen hoe hij/zij op een bepaalde situatie reageert, maar… realiseer je ook dat het inderdaad dat is; een keuze!

De beperkingen kunnen zeker een invloed op je leven hebben die je liever niet gezien had, maar je emotionele reactie hierop bepaald of je daar “last” van hebt; of je emotionele staat erdoor veranderd. Hiermee wil ik zeggen dat echte vrijheid niet van buitenaf komt of gegeven kan worden, het is iets wat in je is; een staat van zijn. Door je innerlijke vrede te bewaren creëer je je eigen vrijheid en word je geen speelbal van de omstandigheden.

Dit betekent niet dat je het met alles eens moet zijn! Informeer je, onderneem actie om de situatie te veranderen, maar doe dat vanuit vrede en niet vanuit een negatieve emotie.
Belangrijk hierbij is ook dat je probeert te veranderen wat nu mogelijk is om je situatie te verbeteren, maar vooral ook dat je accepteert wat op dit moment niet verandert kan worden. En nogmaals, dit betekent niet dat je het eens bent met de situatie en verder moet stoppen met proberen deze te veranderen.

Mijn grote voorbeelden hierin zijn Ghandi en Nelson Mandela die beiden enorm beperkt werden in hun vrijheid en niet alleen voor zichzelf streden maar voor hun hele volk. Ze behielden echter altijd hun innerlijke vrede en lieten zich niet verleiden tot emotionele reactie en/of geweld op welke manier dan ook.

Door bij onszelf te blijven, onze innerlijke vrede te bewaren en compassie en respect te hebben voor de mening en de acties van anderen creëren we een veld van harmonie waarin we samen kunnen zijn in hoop en vertrouwen in plaats van in angst. Angst beperkt, hoop en vertrouwen geven rust en ruimte.

Ik wens je je grootste vrijheid!

Maart 2021