Vrede in jezelf ervaren

Velen zullen zeggen dat vrede in jezelf kunnen ervaren vooral afhankelijk is van externe omstandigheden. Omstandigheden die de laatste paar jaren verre van vredig zijn. Velen ervaren angst, verdriet, depressie, boosheid, frustratie, machteloosheid of moedeloosheid en in die staat is het onmogelijk om innerlijke vrede te ervaren.

En toch is het mogelijk. Als we de oorzaken van deze negatieve gevoelens en gedachten verder onderzoeken en proberen de rode draad, de verbanden, hiertussen te vinden zul je vaak tot de conclusie komen dat ze gebaseerd zijn op zorgen voor de toekomst. Bijvoorbeeld zorgen om ziek te worden of zelfs dood te gaan, om een eenzaam leven te lijden, niet begrepen te worden of geen macht te hebben over je eigen leven.

Maar zorgen maken is eigenlijk een negatief scenario bedenken waarvan nog niet vaststaat dat het ook werkelijkheid wordt. Ken je de uitspraak “Zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren”?
Je kunt namelijk net zo goed een positief scenario met bijbehorende positieve gevoelens fantaseren. En dan is het ook nog zo dat het zorgen maken geen enkele positieve invloed heeft op de uitkomst van de situatie. Het is aannemelijker dat het zelfs helpt een negatieve uitkomst te creëren omdat wat je aandacht geeft altijd groeit.
Nu zijn de scenario’s natuurlijk niet helemaal gebaseerd op fantasieën, de omstandigheden en ervaringen van de afgelopen tijd lijken op een minder fijne korte-termijn-toekomst af te gaan.
En toch… vrede in jezelf ervaren is ook met dit gegeven mogelijk.

Er zijn dingen die je kunt doen als je merkt dat je niet in een vredige staat bent.
Ten eerste: probeer altijd in het NU te zijn. Als je steeds weer probeert volledig in het hier en nu te leven zul je vaak moeten concluderen dat er in dit specifieke ene moment weinig of niets “fout” is.
Het is dus vooral je hoofd wat met je aan de haal gaat en negatieve scenario’s gaat bedenken voor de toekomst, met als gevolg negatieve emoties.
Je kunt dit echter trainen. Door steeds als je een negatieve emotie voelt even terug te gaan in jezelf en je af te vragen of het huidige moment deze emotie rechtvaardigt. Vrijwel altijd zal het antwoord “nee” zijn en kun je dus ook de emotie loslaten. Het vraagt als het ware telkens weer om een bewuste keuze om in een vredige, positieve staat te verkeren.

Maar wat als er in het huidige moment wel iets “fout” is?
In dit geval is het goed om de situatie die ten grondslag ligt aan je onvrede te analyseren.
En daarbij kun je tot twee conclusies komen:

1. Je kunt zelf iets aan de situatie veranderen.
Als je dit dan ook doet zul je vanzelf meer vrede en positiviteit ervaren.
Weet je wel dat je iets kunt veranderen maar doe je het niet, dan houd je als het ware de situatie zelf in stand en blijft dus ook het negatieve gevoel van onvrede.

2. Je kunt op dit moment zelf niets aan de situatie veranderen.
In dit geval is de enige oplossing acceptie van wat er is in het moment. Dat betekent niet dat je ook accepteert dat de situatie nooit meer zal veranderen. Je gaat op zoek naar mogelijke oplossingen, maar hebt voor nu vrede met hoe het is.

Een laatste oorzaak van onvrede wil ik hier toch ook nog even vermelden. Omdat zovelen in de wereld op dit moment negatieve emoties en gedachten hebben creëert dit een groot veld van “zware” energie. Hier kun je onbewust contact mee maken waardoor je je soms ineens bang, depressief o.i.d. kunt voelen. Ook hier is weer de oplossing om naar binnen in jezelf te gaan en te voelen of je het gevoel kunt plaatsen; of de huidige situatie in het hier en nu dit gevoel rechtvaardigt. Het kan hierbij helpen om jezelf heel bewust te vragen “Is dit gevoel van mij?” Nee? Dan zul je waarschijnlijk snel ervaren dat het gevoel verdwijnt of in ieder geval minder wordt. Als het nog deels aanwezig is neem dan heel bewust afstand van dat gevoel.
Je kunt vervolgens het veld helpen helen door er pure, onvoorwaardelijke liefdevolle hartsenergie naartoe te sturen.

Om Shanti, Shanti, Shanti
(Vrede in mij, vrede in anderen, vrede in alles wat ons omringd)

Maart 2022