De getuige

We zijn nogal eens geneigd om te denken dat er in een situatie maar twee kanten, twee partijen zijn. Bijvoorbeeld de gever en de ontvanger of de dader en het slachtoffer.
Vanuit de dualiteit is dat ook wat we gewend zijn; alles heeft twee kanten en die staan tegenover elkaar. We hebben vaak het gevoel dat er van ons gevraagd wordt om een kant kiezen, dat we moeten kiezen waar we voor en tegen zijn.

Maar wat als we helemaal niet zouden hoeven kiezen? Wat als alles gewoon naast elkaar zou kunnen bestaan zonder dat wij er een oordeel over hebben?
Dat kan als we de rol van de getuige aannemen, degene die beide kanten ziet en de totale situatie overziet en observeert. In deze rol hoeven we geen kant te kiezen.
Als we het leven vanuit het standpunt van getuige bekijken zitten we ook niet middenin “het gevecht” om de winst, om wie er gelijk heeft, en dat geeft rust. Bovendien geeft het ons de kans om de situatie vanaf een objectiever standpunt te bekijken zodat we beide zijden kunnen zien en respecteren voor wat ze vanuit dat hogere perspectief zijn; mogelijkheden en kansen om de polariteit te verminderen en met compassie harmonie te creëren ondanks de verschillende kanten van de situatie.

Dat betekent niet dat je het overal mee eens hoeft te zijn en je niet voor jezelf mag opkomen, maar wel dat vanuit al die verschillende standpunten alles er mag zijn. Dan vervalt de neiging/noodzaak om te kiezen, maar ook om de ander van je gelijk te overtuigen. Het betekent kortom, dat we ons minder focussen op de verschillen en tegenstellingen en meer op de overeenkomsten en mogelijkheden om in harmonie te komen.

Laten we ons steeds weer beseffen dat we allemaal ons eigen unieke “puzzelstukje” meegebracht hebben in dit leven. Vaak weten we niet wat het “puzzelstukje” van de ander is en het kan tegengesteld van dat van ons lijken, maar vanuit het besef dat alles uiteindelijk het hogere doel dient zouden we het wel moeten respecteren. Alleen als ieder van ons zijn/haar aandeel, het unieke “puzzelstukje”, ook ten volle leeft kunnen we de puzzel compleet maken en samen een hemel op Aarde creëren. Doe je mee?

April 2021